Wypij zamiast porannej kawy. Doda energii, poprawi nastrój i zaspokoi głód
Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Wraz z nim organizm otrzymuje bowiem dawkę energii i wartościowych składników. Co ciekawe, istnieje też napój o podobnych właściwościach. Jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich spieszących się do pracy czy szkoły. Gdy wypijecie go kubek, poczujecie się o wiele lepiej.
Jakie zalety ma kakao?
Napojem, którym można zastąpić poranną kawę, jest kakao. Dlaczego warto po nie sięgnąć?
- Kawę pijemy zwykle, żeby się obudzić. I podobnie, tyle że nieco łagodniej działa kakao. Zawiera bowiem teobrominę i kofeinę, które stymulują układ nerwowy i dodają energii. Po wypiciu kakao nie ma jednak gwałtownych skoków ciśnienia czy uczucia rozdrażnienia.
- Zawarte w kakao składniki, głównie tryptofan i magnez, poprawiają nastrój i redukują stres.
- Kakao stanowi też źródło zdrowych tłuszczów, które doskonale hamują apetyt. Po wypiciu kubka tego napoju czujemy się syci, jak po zjedzeniu małego śniadania.
- Napój z dodatkiem kakao jest również bogaty w antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, spowalniają procesy starzenia i wspierają regenerację organizmu.
- Dzięki obecnym flawonoidom kakao poprawia krążenie, obniża ciśnienie i poziom „złego” cholesterolu.
- Poza tym kakao stanowi źródło żelaza, magnezu, potasu, cynku i wapnia, które wspierają odporność i układ nerwowy.
Jak przygotować kakao do picia?
Wymienione wyżej zalety ma tylko ciemne, tzw. gorzkie kakao. Mieszanki, w których dominuje cukier, zawierają stosunkowo niedużo wartościowego proszku.
By przygotować napój z ciemnego kakao, najpierw warto je rozmieszać z odrobiną gorącej wody (2-3 łyżki). Na kubek napoju wystarczy użyć 1-2 łyżeczki kakaowego proszku. Potem do przygotowanej pasty trzeba dodać mleko gorące lub zimne i całość dokładnie wymieszać. Kakao można dosłodzić do smaku.
Czym dosmaczyć kakao?
Jeśli macie ochotę na pełen smaku i aromatu napój kakaowy, możecie go wzbogacić różnymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się tu aromatyczne, korzenne przyprawy, np. cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa, imbir. Przygotowane kakao można też dosmaczyć szczyptą soli czy połączyć z masłem orzechowym.