Wypij zamiast porannej kawy. Doda energii, poprawi nastrój i zaspokoi głód

Dodano:
Kubek kakao Źródło: Unsplash / Kitera Dent
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Istnieje jednak dużo lepszy napój, który pod niektórymi względami działa podobnie, jak mała czarna, ale ogólnie jest od niej o wiele zdrowszy.

Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Wraz z nim organizm otrzymuje bowiem dawkę energii i wartościowych składników. Co ciekawe, istnieje też napój o podobnych właściwościach. Jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich spieszących się do pracy czy szkoły. Gdy wypijecie go kubek, poczujecie się o wiele lepiej.

Jakie zalety ma kakao?

Napojem, którym można zastąpić poranną kawę, jest kakao. Dlaczego warto po nie sięgnąć?

  • Kawę pijemy zwykle, żeby się obudzić. I podobnie, tyle że nieco łagodniej działa kakao. Zawiera bowiem teobrominę i kofeinę, które stymulują układ nerwowy i dodają energii. Po wypiciu kakao nie ma jednak gwałtownych skoków ciśnienia czy uczucia rozdrażnienia.
  • Zawarte w kakao składniki, głównie tryptofan i magnez, poprawiają nastrój i redukują stres.
  • Kakao stanowi też źródło zdrowych tłuszczów, które doskonale hamują apetyt. Po wypiciu kubka tego napoju czujemy się syci, jak po zjedzeniu małego śniadania.
  • Napój z dodatkiem kakao jest również bogaty w antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, spowalniają procesy starzenia i wspierają regenerację organizmu.
  • Dzięki obecnym flawonoidom kakao poprawia krążenie, obniża ciśnienie i poziom „złego” cholesterolu.
  • Poza tym kakao stanowi źródło żelaza, magnezu, potasu, cynku i wapnia, które wspierają odporność i układ nerwowy.

Jak przygotować kakao do picia?

Wymienione wyżej zalety ma tylko ciemne, tzw. gorzkie kakao. Mieszanki, w których dominuje cukier, zawierają stosunkowo niedużo wartościowego proszku.

By przygotować napój z ciemnego kakao, najpierw warto je rozmieszać z odrobiną gorącej wody (2-3 łyżki). Na kubek napoju wystarczy użyć 1-2 łyżeczki kakaowego proszku. Potem do przygotowanej pasty trzeba dodać mleko gorące lub zimne i całość dokładnie wymieszać. Kakao można dosłodzić do smaku.

Czym dosmaczyć kakao?

Jeśli macie ochotę na pełen smaku i aromatu napój kakaowy, możecie go wzbogacić różnymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się tu aromatyczne, korzenne przyprawy, np. cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa, imbir. Przygotowane kakao można też dosmaczyć szczyptą soli czy połączyć z masłem orzechowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...